Ostali športi

Okolju prijazno

Prijaznost do okolja se izraža na več ravneh. V bistvu pa gre za to, da s svojim življenjem in delovanjem na povzročamo škode naravi in jo tako varujemo za naše potomce. Ob tem bomo imeli seveda še kar nekaj dodatnega dela, da bomo počistili vso umazanijo, ki se je nabrala v desetletjih, ko še nismo bili tako ozaveščeni. Razveseljivo je tudi, da se mlajše generacije po vzoru švedske najstnice Grete Thunber zavedamo, da imamo le en planet in da moramo z njim ravnati spoštljivo in lepo.

Seveda ima tudi vsaka produkcija svoj okoljski odtis. Ne gre le za kopičenje vedno novih izdelkov, temveč tudi za način, kako so ti izdelki proizvedeni, kako dolgo jih lahko uporabljamo in kakšna je stopnja njihove razgradljivosti. Vse to spada v širšo kategorijo skrbi za okolje.

Tako se čedalje več proizvajalcev športne opreme zaveda, da ni potrebno le, da so oblačila prijetna do kože in telesa, temveč morajo biti prijazna tudi do okolja. Sprememba v pristopu pomeni tudi drugačne načine proizvodnje. Ni pomembna le surovinska sestava oblačil, ampak tudi poreklo teh surovin in predvsem način izdelave. Na primer klasična pridelava bombaža še zdaleč ni prijazna do okolja.

Spremenimo način razmišljanja

Zato proizvajalci ves čas iščejo nove načine. Dejstvo pa je, da so postopki, ki so prijazni do okolja, precej bolj zapleteni in tudi dražji. Kljub temu se čedalje več proizvajalcev odloča za izdelke iz materialov, ki jih je mogoče reciklirati in so hkrati narejeni iz recikliranih materialov. Nekatere znamke, kot je na primer Adidas, oblačila in obutev izdelujejo iz reciklirane plastike, ki jo poberejo z onesnaženih plaž in morij. Tako hkrati rešujejo tudi problem onesnaženosti  morja s plastiko. Spremembe v načinu razmišljanja so že opazne na vseh koncih sveta in tudi športni navdušenci so pripravljeni za izdelke, prijazne do okolja, nameniti več denarja in izbirati takšne, ki jih uporabljajo dlje časa.

Intersport na globalni ravni že nekaj let uresničuje trajnostno razvojne cilje,  ki temeljijo na skrbi za okolje, ljudi in živali.  Zato skrbno izbiramo izdelke, ki se znajdejo  na naših policah. Zanima nas, v kakšnih okoliščinah nastajajo ti izdelki, koliko proizvajalci pazijo na okolje in kako ravnajo  z delavci. Skrbimo za prijazno delovno okolje,  ki temelji na spoštovanju in enakosti med spoloma in rasami. Intersport International je aktivni član platforme Amfori BSCI,  ki je zasnovana na temelju deklaracije  o človekovih pravicah.

Posebno pozornost namenjamo predvsem  znamkam, ki so ekskluzivno v naši ponudbi  in so priljubljene tudi med slovenskimi kupci:  Pro Touch za tekače in treninge, Energetics za fitnes, Firefly za ljubitelje snežnih strmin in plažnih športov, McKinley za navdušence pohodništva.

Ko boste prihodnjič v kateri izmed prodajaln Intersport ali v naši spletni trgovini izbirali novo športno garderobo, bodite pozorni na oznake, ki vam sporočajo, na kakšen način ali iz katerih materialov je to oblačilo narejeno.

Izdelki naših hišnih znamk McKinley, Energetics, Tecnopro, Pro Touch in Firefly so izdelani iz materialov in tehnologij, prijaznih do okolja.

PFC FREE

PFC Free je poseben okolju prijazen premaz, ki oblačilom zagotavlja odlično odbojnost vode.

S.CAFÉ

Gre za poseben material, ki je izdelan iz kavnih zrnc. Izdelava tega materiala je energijsko učinkovita. Sama tkanina pa ponuja optimalno uravnavanje temperature, se hitro suši in preprečuje nastajanje neprijetnega vonja.

OKOLJU  PRIJAZNE  MEMBRANE

Številni naši izdelki so oprmeljeni s posebnimi membranami, ki oblačilom zagotavljajo suhost. Membrane Aquamax Eco, Aquabase Eco in Ventmax Eco so izdelane po standardu OEKOTEX 100, so hitro razgradljive in ne vsebujejo flourokarbonov.

DRY PLUS ECO

Dry Plus Eco je poseben okolju prijazen material, ki je izdelan na osnovi naravnega miDori olja. Oblačila iz tega materiala zagotavljajo hitro sušenje ter izdatno mero udobja in zračnosti. Material Dry Eco Plus ustreza trajnostnemu standardu OEKOTEX 100.

RDS

RDS je poseben standard o varovanju živali pri pridobivanju perja in puha. Omogoča popolno sledljivost in vse podatke o pridobivanju puha in perja, ki morata biti pridobljena na maksimalno human in spoštljiv način

ANTI MOSQUITO

Anti Mosquito je posebna zaščita proti komarjem in mrčesu. Ne vsebuje nobenih kemikalij in temelji na limoni, lavandi in evkaliptusovem olju. Je povsem biorazgradljiva in ustreza standardu OEKOTEX 100.

RECIKLIRAN POLIESTER

Proizvodnja recikliranega poliestra temelji na ponovni uporabi virov, za katere je v preteklosti veljalo prepričanje, da so neobnovljivi. Pri proizvodnji je občutno manjša poraba energije, vode in olj. Izrazito manjša je tudi količina odpadkov.